Vandaag besteld,
volgende dag in huis
Grote voorraad,
direct leverbaar
Vrijbijlvend advies,
geen verplichtingen
Search
Close this search box.

Rookmelder plaatsen? En nu??

Waar moeten rookmelders geplaatst worden?

Om optimale veiligheid te garanderen, is het essentieel om rookmelders op strategische locaties te installeren, zodat je tijdig wordt gewaarschuwd in geval van een noodsituatie. Rook vormt vaak de grootste bedreiging bij brand, aangezien elke ademhaling steeds gevaarlijker wordt naarmate paniek en stress toenemen. Elke seconde telt in deze fase, dus het is van cruciaal belang om rookmelders op de juiste plekken te plaatsen voor een snelle waarschuwing.

Minstens één rookmelder per verdieping

Het wordt aanbevolen om een rookmelder te plaatsen in elke ruimte waar je een vluchtroute hebt (zoals gangen, hallen, bijkeukens, etc.). Zorg er vooral voor dat de rookmelder de vluchtweg van de slaapkamer naar buiten bewaakt. Vergeet niet om ook een rookmelder in de kinderkamer te installeren. Rookmelders moeten altijd aan het plafond worden gemonteerd.

Waar moet je geen rookmelder plaatsen?

– In de keuken of badkamer
– In de garage
– In de buurt van ventilatieopeningen
– Boven verwarmingsapparaten
– Op tochtige of vochtige plaatsen

Aanbevelingen van de brandweer

Volgens de brandweer is het verstandig om ten minste rookmelders te plaatsen in de hal en op de overloop, omdat dit vaak de ontsnappingsroutes zijn bij brand. Ook wordt geadviseerd om een rookmelder in de woonkamer te installeren. Voor maximale veiligheid kunnen rookmelders in alle kamers van het huis worden geïnstalleerd, zoals slaapkamers, bijkeukens, zolders en kelders.

Plaats geen rookmelder:

– Bij ventilatieopeningen
– Boven verwarmingsapparaten
– Op tochtige plaatsen
– In de buurt van stoom of damp van kooktoestellen of vaatwassers

Er zijn verschillende soorten en prijsklassen van rookmelders beschikbaar. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat ze het Europees keurmerk EN 14604 hebben. Al onze rookmelders zijn voorzien van dit keurmerk. Vanaf 1 juli 2022 is het overigens verplicht om op elke woonlaag van uw huis een rookmelder te hebben.

Voor extra veiligheid moeten rookmelders op verschillende locaties worden geplaatst, namelijk:

– In elke vluchtroute
– Op elke verdieping
– In elke slaapkamer
– In de woonkamer of andere verblijfsruimte
– In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (indien dit niet de doucheruimte is)

Hoe installeer je de rookmelder?

Bij alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd, meestal bestaande uit schroeven en pluggen (gewoonlijk zijn 2 voldoende). Hiermee kan eenvoudig de montagesokkel van de melder tegen het plafond worden bevestigd door twee gaten te boren. Vervolgens monteert u de montagesokkel stevig tegen het plafond met behulp van de schroeven en bevestigt u daarna de melder eraan.

Magnetische montageset voor eenvoudige installatie van rookmelders

Rookmelders moeten minimaal 50 cm vanaf de muur worden geplaatst en locaties dicht bij tochtplekken zoals ramen of ventilatie moeten worden vermeden. Liever geen gaten boren? Met behulp van speciale magnetische montagesets kunt u uw rookmelders binnen 1 minuut stevig aan het plafond bevestigen, zonder gaten te boren.

Deze universele set bestaat uit twee metalen plaatjes waarvan één magnetisch is. Een plaatje wordt met 3M tape op het plafond geplakt en de andere op de montagesokkel van de melder. Door middel van de magneet kunt u de melder eenvoudig aan het plafond bevestigen.

Delen: