Brandvertragers

Een brand kan slechts ontstaan wanneer er aan drie voorwaarden wordt voldaan. Namelijk de aanwezigheid van een brandbaar materiaal samen met een voldoende hoeveelheid zuurstof en een hoge temperatuur De door Kerzon-Flameline gebruikte impregneermiddelen werken in op deze drie factoren, waardoor de juiste verhouding voor de brand wordt verstoord.

Brandvertragende impregneermiddelen

Dit zijn coatings die de geïmpregneerde materialen minder toegankelijk maken voor zuurstof. De brandvertragers beschermen het materiaal tegen ongewenste onstekingsbronnen (sigaret, halogeenspots, vliegvuur, etc ) voor overslaan van vuur. Door de temperatuursverhoging ontleden de chemische stoffen en gaan nieuwe bindingen aan. In de praktijk worden zo onbrandbare gassen gevormd die, op de plaats waar de hitte zich bevindt, de omgevingslucht (en dus de zuurstof) verdringen. De brandstof wordt hierdoor dus slechter bereikbaar voor het vuur. Tevens vormt het impregneermiddel een soort isolatielaag op het materiaal,waardoor deze slechter bereikbaar is voor de benodigde zuurstof die aanwezig moet zijn voor een verbranding. Impregneermiddelen verstoren dus de juiste verhouding in de branddriehoek die nodig is voor een verbranding.

Brandvertragende doorvoeren

Brandwerende doorvoeren zorgen ervoor dat bijvoorbeeld een brandwerende muur inderdaad vuur een bepaalde tijd tegen kan houden, ondanks het feit dat er kabels doorheen zijn gevoerd. Dit wordt bereikt door een speciaal product dat in de doorvoer wordt aangebracht.